header banner
Default

Joop - BNNVARA: Wat Omtzigt ook kiest, zijn beslissing zal onverwacht zijn


Table of Contents

Reacties (30)

VIDEO: Omtzigt: "Kamerleden zullen NOOIT kritisch zijn zolang zij onderdanen van de macht zijn!"
Politiek TV

Sorteren op:

Pater

Pater29 jul. 2023 - 1:41

"Als eenmansfractie in de Tweede Kamer doorgaan is theoretisch staatsrechtelijk wellicht ook nog mogelijk." Dat wordt inderdaad lastig, meneer Kerstholt. Dan moet hij in z'n eentje op zijn eigen lijst gaan staan, anders zit-ie zo opeens in een grote eigen fractie. En wat als hij genoeg stemmen voor bijv. tien zetels haalt en alleen op zijn lijst staat, wat gebeurt er dan met al die stemmen die hij niet nodig heeft? Interessant probleem. Overigens lijkt het me nog steeds niet onmogelijk dat hij terugkeert naar het CDA, de oude vijanden zijn weg.

Armin123

Armin12328 jul. 2023 - 12:50

Arme Omtzigt als zijn keuze verassend is: hij kiest dan dus voor een crematie. Anders wordt het als zijn keuze verrassend is. Goed Nederlands is een schaars artikel tegenwoordig...:-(

opdepennie

opdepennie28 jul. 2023 - 12:05

Nu bij het CDA Heerema ( en misschien ook Hoekstra en de Jonge) van het toneel verdwijn(t)en is er voor P. Omtzigt misschien een mogelijkheid om zich met deze partij te verzoenen en er zo een nieuwe basis gelegd kan worden voor een potentiele frisse club met toekomst. Ik zou haast zeggen: "Waarom niet, eigenlijk ?!"

onyxcumulus

onyxcumulus28 jul. 2023 - 9:22

Omtzigt de dossiereter en worcaholic en stemmenkanon, die zich vastbijt als hij ziet dat er fouten gemaakt worden door de overheid. De vraag is echter of hij ook echt leiding kan geven aan een eventueel kabinet waarin hij zeker zal komen gezien zijn populariteit. Zelf denk ik van niet, de eigenschappen die ik hem toe ken zijn juist de eigenschappen die een leidend politicus niet moet hebben..Zie Rutte

Frits Jansen

Frits Jansen28 jul. 2023 - 5:30

Omtzigt moet een denktank beginnen, een soort van Clingendael maar dan voor de politiek. Veel in talkshows meedraaien. Misschien part-time hoogleraar staatsrecht? Als publicist kun je veel bereiken.

Martin van der Linde

Martin van der Linde27 jul. 2023 - 22:57

De 45 zetels die hij volgens de peiling zou kunnen krijgen gaan er juist voor zorgen dat hij uit de kamer stapt. Want wat voor mensen zijn het die gaan stemmen op iemand die zich niet eens verkiesbaar heeft gesteld. Wat zijn dat voor zwevers en wie durft daar zijn kaarten op in te zetten? Omtzigt niet. Dat soort ijdeltuiterij past eerder bij een Baudet of Fortuijn. Hij zal gestreeld zijn door de aandacht maar daar doet hij het niet voor. Die 45 zetels laat ook zien dat veel Nederlanders behoorlijk de weg kwijt zijn. Hun stem en die is fors kunnen we eigenlijk al niet meer serieus nemen.

2 Reacties

Juppé🎗

Juppé🎗28 jul. 2023 - 8:07

« Die 45 zetels laat ook zien dat veel Nederlanders behoorlijk de weg kwijt zijn. « ……dat zeker. Ook dan blijven er nog zetels over bij de traditionele ontevredenheidspartijtjes van PVV via BBB tot SP. Kan wel eens meer dan de helft van de mensen niet de wil hebben om van de realiteit uit te gaan. Toch zullen we er democratisch uit moeten komen. Laat ze maar gaan regeren. Dat wordt voor veel mensen (hopelijk) het grote wakkerworden. Ik geef het twee jaar, waarin we twee jaar achteruit fietsen. Dus vier jaar verlies in een proces dat toch al veel te langzaam ging.

0Rapporteren

Martin van der Linde

Martin van der Linde28 jul. 2023 - 9:52

Juppé, het is een derde van het electoraat. Het laat zien dat de groep zwevende kiezers gegroeid is. In de VS is de groep Independents ongeveer even groot. Met dit verschil dat zij zich politiek gezien tussen de twee machtsblokken van links en rechts opstellen. Over het algemeen goed geinformeerd zijn en hun onafhankelijkheid met trots vieren. Zij bepalen welke president er komt. In Nederland is de zwevende kiezer, net zo divers als ons politieke landschap. En overwegend minder goed geinformeerd, laat staan gemotiveerd. Als ze er niet uit komen, stemmen ze niet. Alleen in specifieke gevallen zoals bij de komst van een nieuwe partij laten ze zich even zien. Zwevers die met de waan van de dag mee bewegen. Ik denk dat Omtzigt met zijn jarenlange ervaring heel goed weet welk vlees hij in de kuip heeft.

0Rapporteren

TwoTone

TwoTone27 jul. 2023 - 17:23

De laatste 20 jaar zijn politici zelfs onder het niveau gezakt van een gemiddelde keukenverkoper. In het EU tijdperk nog erger. Ze zijn toen zelfs gestart met de kiezers bewust misleiden en negeren. Uitzonderingen daargelaten. Omzigt is zo’n persoon en kan gewoon ongelooflijk veel stemmen krijgen. Misschien een fusie tussen BBB en CDA en Omzigt als lijsttrekker ? Omzigt en vd Plas als kiezersmagneten en Cda als leverancier van de infrastructuur ?

Farmer3.0

Farmer3.027 jul. 2023 - 15:43

Spindoctors, vele communicatie-adviseurs, denktanken, politici uit de 00's uit Brussel halen enz. Partijen proberen van alles om kiezers te binden. Maar, één persoon is al het bovenstaande de baas. Dit zegt alles over het vertrouwen in onze traditionele partijen !

Jan Man

Jan Man27 jul. 2023 - 15:06

Ik heb toch wel het vermoeden dat de BBB alles op alles zet om Omtzigt toch nog binnen te halen. Maar hij heeft zelf al gezegd dat hij niet de politiek ingegaan is om de vleesindustrie te beschermen, dus het zal een lastige klus voor ze worden.

1 Reactie

Mirzas

Mirzas27 jul. 2023 - 15:24

Is dat een 'vermoeden', of heb je onderstaand gelezen? https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/23/bij-de-bbb-door-met-eigen-partij-of-toch-functie-elders-wat-gaat-omtzigt-doen-a4170354

0Rapporteren

PVDB2

PVDB227 jul. 2023 - 13:09

Laten we hopen dat Omtzigt de juiste keuze maakt. Iemand die samen met Leijten en Azarkan de toeslagenaffaire met veel moeite en tegenwerking bij het grote publiek aan het licht bracht. Allemaal vertrokken door het klimaat dat geschapen werd door voornamelijk rechtse politici. Integere politici zijn er niet veel in de Tweede Kamer. Er zijn er wel die problemen aanstippen, de kosten van oplossen ervan duiden en de nog groter kostenpost als men het niet doet. En die het gelijk steeds meer aan hun kant zullen krijgen. Eerlijkheid, open en transparant zijn wordt vaker tegengewerkt dan aangemoedigd. Of je nu Timmermans, Kaag of Omtzigt heet, je zal van "de collega's" of de achterban daarvan door het slijkt worden gehaald. Vaak om dingen die ze niet gedaan hebben, zakengedaan moeten worden of niet meewerkend aan de beeldvorming dat minderheden het gevaar zijn. Of zaken uit verleden erbij halen terwijl er nog geen debat gevoerd is. Een gevaar vormt voor de macht (VVD). Maar beter een oprecht politicus dan een corrupte liegende. Elke dag is er wel 1, erg vaak aan de rechtste kant, zoals nu weer een VVD die illegaal woningen verhuurt en daar al een dwangsom voor heeft gekregen maar gewoon door gaat. En ontkent terwijl er genoeg bewijs is. Van onder andere de huurders en omwonenden.

Polarisario

Polarisario27 jul. 2023 - 10:30

Nee stoppen, al dan niet tijdelijk, lijkt nu juist de enige echt logische overgebleven optie. BBB leek lang de meest logische keuze, maar dat doet hij niet. Terug naar het CDA daar zal hij niet over denken. Een eigen lijst daar lijkt het te laat voor. Andere partijen willen hem bijna allemaal wel, maar hijzelf waarschijnlijk wil dat niet. Blijft dus over om nu rust te nemen en wellicht een volgende keer terug te komen. Gezien zijn gezondheid zou dat niet eens zo’n slechte beslissing kunnen zijn.

3 Reacties

badgast

badgast27 jul. 2023 - 11:51

Waarom zou Omtzigt zich in vredesnaam bij BBB moeten aansluiten? Wat maakt dat tot een logische keuze? Omdat hij veelal met de lijn CDA/VVD meestemt in de kamer? Als hij zo BBB was, had hij zich in 2019 daar al bij kunnen voegen....

2Rapporteren

MG1968-2

MG1968-227 jul. 2023 - 11:57

Als mensen je als god zien doe je er goed aan te erkennen dat je nimmer aan de verwachtingen kunt voldoen.

3Rapporteren

Juppé🎗

Juppé🎗27 jul. 2023 - 14:49

« Gezien zijn gezondheid zou dat niet eens zo’n slechte beslissing kunnen zijn.« …..Dat is overduidelijk, die man zit zwaar onder de pillen. En dan nog komen er regelmatig reacties van hem waaruit blijkt dat hij de onderwerpen waar hij hij bezig is niet kan scheiden van zijn persoon. Het is dan ondoenlijk om leiding te geven aan complexe emotionele structuren als een grote partij, een ministerie of een kabinet. Dat lijkt mij ook niet goed. Hij heeft heel conservatieve ideeën over de belangrijkste zaken van de toekomst, natuur, klimaat, energietransitie etc. Dat wordt met hem continu achteruitkijken en verzanden in emoties. Dat wordt nooit wat. Zijn kwaliteiten liggen op zijn vakgebied, econometrie en in zijn vasthoudendheid. Met dat laatste zit hij echter te veel zichzelf in de weg. De verhalen dat hij koffiekopjes gooide tijdens de CDA fractievergadering wijzen ook die kant uit. Ik zou daar kopjes gaan smijten, maar toch wat sneller dan na 15 jaar opstappen. En beter, zo verstandig zijn om daar nooit terecht te komen.

1Rapporteren

WillemdeGroot

WillemdeGroot27 jul. 2023 - 9:43

En maar gissen, boeiend, maar nutteloos. Of hij doet mee in welke vorm dan ook of hij kiest voor zichzelf en verlaat de politiek van de Tweede Kamer. We zien wel, maar waar het uiteindelijk om gaat als hij meedoet, en daar hoor je praktisch niemand over, is de inhoud van zijn eventuele programma!

1 Reactie

Juppé🎗

Juppé🎗27 jul. 2023 - 19:03

« en daar hoor je praktisch niemand over, is de inhoud van zijn eventuele programma!« ……ja ik ook en dat zal dan doorgerekend worden door econometristen……...

0Rapporteren

EenMening3

EenMening327 jul. 2023 - 8:50

"In een te verwachten ongemeen felle en harde verkiezingsstrijd waarin politieke leiders in debatten en door de media niet zullen worden ontzien." Zelfs al Pieter Omtzigt niet meedoet aan de debatten zal hij veel stemmen binnenhalen. Mensen hebben vertrouwen in hem als persoon. Dat is uitzonderlijk voor een politicus, want politici scoren heel laag op de betrouwbaarheidsladder.

EenMening3

EenMening327 jul. 2023 - 8:43

Pieter Omtzigt staat op eenzame hoogte, Frans Timmermans is een handiger politicus maar kan toch niet tippen aan Pieter Omtzigt. Pieter Omtzigt is betrouwbaar en rechtlijnig en heeft het hart op de goede plaats. Hij presenteert zich niet als Redder de Vaderlands en toch hebben de mensen vertrouwen in hem. Misschien juist wel daarom. Zolang Pieter in de politiek blijft, zal hij invloed hebben. Mogelijk wordt hij de meest invloedrijke PM die nooit geregeerd heeft.

1 Reactie

Kuifje3

Kuifje327 jul. 2023 - 11:15

@eenmening: Ik vermoed dat hij nooit PM zal willen worden. Het is een dossiervreter en geen generalist en al helemaal geen geboren leider. Ik denk dat hij dat als geen ander zich realiseert. Wat Timmermans betreft weet ik het nog niet. Is hij echt zo handig? Misschien wel hoor, maar ik zie vooral een goede diplomaat en geen politieke voorman. Hij is overigens nog niet gekozen als lijsttrekker. Vandaag werd bekend dat Prem de kar wil trekken en hoewel die natuurlijk niet gekozen zal worden is het misschien wel een startschot voor anderen. Verder ben ik het helemaal eens met jouw analyse over zijn betrouwbaarheid en zo.

0Rapporteren

Kees van Bemmelen

Kees van Bemmelen27 jul. 2023 - 8:23

"Als eenmansfractie in de Tweede Kamer doorgaan is theoretisch staatsrechtelijk wellicht ook nog mogelijk. Maar aan die keuze kleven nogal wat nadelen." Merkwaardig dat de auteur een belangrijk nadeel van deze keuze niet noemt, namelijk dat van lijstuitputting: als hij alleen mee gaat doen en hij krijgt 20 zetels, dan worden er dus 19 over de andere partijen verdeeld. Eigenlijk moet hij wel met een flinke lijst kandidaten komen om dat tegen te gaan, dat zie ik niet gebeuren. Overigens gaat er de laatste tijd nog een vierde mogelijkheid rond onder parlementair journalisten: dat hij meedoet maar dan in een beperkt aantal kieskringen. Dat zou weleens het 'konijn uit de hoge hoed' kunnen zijn. In zijn thuisprovincie Overijssel zijn zo'n 12 zetels te winnen, daar kan hij best drie of vier van winnen, pak Drenthe erbij en hij kan best met vijf zetels in de kamer komen. Dan hoeft hij niet met een enorme lijst te komen maar slechts enkele mensen die hij absoluut vertrouwt. Maar dat hij helemaal stopt houd ik zeker ook voor mogelijk.

Panthera

Panthera27 jul. 2023 - 8:13

Volgens mij wordt de meest logische keuze die een losgekoppelde wagon kan maken na een afdaling, als hijzelf kan begrijpen dat hij geen locomotief is, is om helemaal te stoppen omdat een nieuwe klim op niets dan ellende gaat uitdraaien.

Joop  den Uil

Joop den Uil27 jul. 2023 - 8:01

En optie 4? hij keert terug naar het CDA in een leidende rol om er de bezem doorheen te halen (cart blanche)

1 Reactie

Yun99

Yun9927 jul. 2023 - 13:56

> "Kamerlid Pieter Omtzigt staat niet open voor een terugkeer naar zijn oude partij, het CDA. „Dat boek is dicht” [..]" https://www.rd.nl/artikel/1013438-omtzigt-terugkeer-naar-cda-niet-aan-de-orde (20 mrt. 2023)

0Rapporteren

Kit2

Kit227 jul. 2023 - 7:56

Kom kom, de verenigde partijdinosaurussen van weten beter dan wie ook hoe je politici die een groot mondje opzetten de tent uit jaagt. Azarkan, eerst de PvdA uit, dan uitgeput de kamer uit, bleef maar zeuren de man, Renske Leyten, bleef maar doorgaan over die toeslagen, doodmoe de kamer uit, Kwint, die heeft de verkeerde kleren aan en praat als een normaal mens, wegwerken, Mona Keijzer, de had een eigen mening, aftreden, het mens studeerde rechten en bestuurskunde maar zet haar maar weg als domme haringvrouw haha, Dennis Wiersma, die gek wilde het ingestort onderwijs verbeteren, wat dacht ie wel, en nu die Omtzigt, als ie nog niet genoeg burnout heeft dat doen we er nog wel wat bij. Grijze muizen moeten we hebben, profielloze mompelmachines, meningloze meeschuivers, Kuikentje, Klavertjes, Sophie Hermannetjes, Heermaatjes, Staaijtjes, Marijnisjes, die elke zitting hetzelfde vergrijsde partijblahblah over de rest uitstorten, liefst zonder enige verrassing en zonder enig nieuw perspectief.

1 Reactie

hansdetorenkraai

Mirzas

Mirzas27 jul. 2023 - 7:34

Het speculeren over en met iemands mentale gezondheid vind ik niet heel ok. Wat Omtzigt ook gaat doen, ik hoop dat hij zichzelf kiest op korte en langere termijn. Net als Simons lijkt mij Omtzigt een maatje te groot voor zijn voormalig partijgenoten. Veel mensen lusten dat volgens mij niet, die hebben liever de narcistische trekjes (wat ze dan 'charisma' noemen) dan een rechtvaardigheidskompas, want dat eerste is charmant en dat tweede is bedreigend. Met dat tweede word je misschien zelf ook nog wel eens ergens op aangesproken. En dat is natuurlijk niet zo fijn als je graag aanzien geniet. Hij zou mogelijk het beste hebben kunnen gedijen als iemand zijn aanzienlijke krachten zou hebben gekoesterd. Hij zou sowieso een rechterhand van formaat kunnen zijn voor de juiste leider. Of hij zelf kan leiden weet ik dan weer niet zo zeker. Vast wel zolang het rechttoe rechtaan gaat, maar het lijkt me ook iemand die verzuipt in de onderstromen waar juist de politiek zo bol van staat. Tenzij hij zelf een fenomenale rechterhand zou weten te vinden, die dat op zich zou kunnen nemen. Maar ja, wie dat zou moeten zijn weet ik niet.

2 Reacties

Gerygrr

Gerygrr27 jul. 2023 - 10:30

Ik hoop echt, dat Omtzigt blijft vanwege dat integriteitskompas! Gewoon, omdat na zoveel en zolang investeren in die passie nu eindelijk gerealiseerd kan worden. Nu zijn de oude machtspolitici van verdeel en heers afgehaakt. Nu doorpakken in grote verbanden. Neemt de werkdruk ook af.

0Rapporteren

Sonic2

Sonic227 jul. 2023 - 19:10

Omtzigt is ook iemand die een workaholic is en veel te veel vast zit in zijn werk. Je bent meteen lui en een zeikerd als je ageert tegen mensen die krankzinnig hard werken, maar Omtzigt kon jarenlang geen maat houden. Ik heb zelf in 2012 een burn out gehad en ook in beginsel mijn eigen fout. Gewoon over je eigen grenzen heen gaan. En dat betaal je terug. Omtzigt heeft pech en ongeluk, maar heeft ook slecht zijn eigen grenzen bewaakt. Dus dat speculeren met andermans gezondheid valt wel mee. Er mogen best kanttekeningen worden gemaakt bij de heldenverering van Omtzigt. Ik ga overigens wel op hem stemmen mocht hij mee doen. Maar de alternatieven zijn dan ook niet bijzonder aantrekkelijk.

1Rapporteren

Sources


Article information

Author: Ryan Mendoza

Last Updated: 1698955921

Views: 866

Rating: 3.6 / 5 (117 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ryan Mendoza

Birthday: 1971-07-19

Address: 93643 Reynolds Lights, Jessicahaven, DC 47126

Phone: +4873300141048321

Job: Blockchain Developer

Hobby: Drone Flying, Video Editing, Beer Brewing, Playing Guitar, Tea Brewing, Raspberry Pi, Role-Playing Games

Introduction: My name is Ryan Mendoza, I am a frank, clever, accessible, intrepid, treasured, Determined, brilliant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.