header banner
Default

give 220 millioner kroner til entreprenører


Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier seg godt fornøyd med statsbudsjettet – og at han har fått med en «gründerpakke».

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ønsker seg flere enhjørninger i norsk næringsliv.

Publisert: Publisert:

– Mitt mål er at vi skal få enda flere «enhjørninger», sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Begrepet betegner nye selskaper som relativt raskt vokser til en verdsetting på over én milliard amerikanske dollar. Nettmataktør Oda og Kjell Inge Røkkes IT-selskap Cognite er blant få norske bedrifter som kan smykke seg med tittelen.

Det siste året har næringsministeren arrangert gründer-møter og satt ned et gründerpanel for å finne ut hvordan Norge kan få flere oppstartsselskaper til å vokse til enhjørning-nivå.

– Vi trenger bredde i selskaper som etableres, og at spissene kan vokse seg globale og store raskt. Privat kapital skal lede an, men vi mener vi kan bidra mer til spydspissene, sier Vestre.

Regjeringen la fredag frem statsbudsjettet for 2024. Der kommer det frem følgende økte bidrag til nevnte spydspisser:

  • 70 millioner kroner til Innovasjon Norge, øremerket til nye oppstartsselskaper og vekstselskaper.
  • 150 millioner kroner til Investinor, som skal gå til statlig investering i tidligfasebedrifter.

Les også

Dette betyr statsbudsjettet for lommeboken din

VIDEO: $200 Million Entrepreneur Reacts to Grant Cardone and Other Tik Toks
Tommy Mello

Mer formuesskatt

Flere gründere har meldt seg på skattedebatten de siste årene, blant annet på temaet formuesskatt. Det blir påpekt at gründere som bygger opp verdifulle selskaper før de egentlig tjener penger, sliter med skatten.

Krypto-gründer Fredrik Haga stilte opp i E24s podkast «Stopp verden» for å snakke om sitt valg om å flytte til Sveits, nettopp på grunn av skatten.

Men å endre på skatte- og avgiftspolitikken for oppstartsbedrifter og vekstselskaper er ikke aktuelt i denne omgangen, forteller Vestre.

– Vi har økt formuesskatten noe de to foregående årene, men holder satsen og verdsettelsen uendret nå. Formuesskatten på aksjer er lavere enn da vi satt i regjering sist. Det er ingen regjering som har avskaffet den, fordi det er vanskelig å se en alternativ ordning, sier Vestre.

– Vi kan gjerne se på forslag til hvordan skattesystemet kan innrettes enda bedre. Alle skatter og avgifter kan ha uheldige sider, samtidig finansierer de spleiselaget vårt og gjør at vi er en velferdsstat. Det skjønner alle gründere også. Jeg lytter uansett til motforestillinger og kreative forslag.

Vestre påpeker at med rekordlav arbeidsledighet, god norsk økonomi og en løpsk prisvekst, er det lite som tyder på at det norske skattesystemet er i ferd med å kvele oppstartsbedriftene.

Les på E24+

Dette må du vite om statsbudsjettet 2024

VIDEO: 21 Year Old REJECTS BILLIONAIRE
Grant Cardone

Matcher kapital

Men litt mer penger kan de altså gjerne få.

– Vi blir med som medinvestor gjennom Investinor, som matcher privat kapital med statlig kapital. Det opplever jeg gründerne har etterlyst, derfor er jeg glad vi gjør det. Så er det å styrke Innovasjon Norges bredde, sier Vestre.

– Var det vanskelig å få penger til dette i årets budsjett?

– Det var en prioritering som var viktig å få på plass for meg.

Sources


Article information

Author: Samuel Williams

Last Updated: 1698508082

Views: 597

Rating: 4.3 / 5 (72 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Samuel Williams

Birthday: 2016-06-01

Address: 3254 Donald Fort, Erikview, FL 56611

Phone: +4507694670900082

Job: Air Marshal

Hobby: Rock Climbing, Skydiving, Cooking, DIY Electronics, Pottery, Embroidery, Drone Flying

Introduction: My name is Samuel Williams, I am a rich, resolved, resolute, important, priceless, proficient, vivid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.