header banner
Default

Onderzoeker beweert dat angst niet gerechtvaardigd is voor de Bitcoin-crash als gevolg van de FTX-dump


Begin deze week schreven we dat FTX van plan is om een enorm bedrag aan cryptocurrencies te verkopen. Het veroorzaakte veel angst in de markt, en veel coins zagen vlak hierna een dip. Toch is de angst volgens analisten overdreven, de verkoopdruk zou namelijk veel kleiner kunnen zijn dan gedacht.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis Advertentie Bitvavo

Bitcoin crashte na FTX nieuws, maar nu niet meer?

De cryptobeurs is weliswaar failliet, maar er moet nog een hoop gebeuren voordat klanten optimaal gecompenseerd kunnen worden. Maandag bleek uit documenten die de curator bij de rechtszaal heeft ingediend dat het alle overgebleven activa wil verkopen. Deze aanvraag is inmiddels goedgekeurd.

Weliswaar komt FTX omgerekend miljarden dollars van klanten tekort om ze helemaal terug te betalen, maar nog steeds heeft het een paar miljard aan cryptocurrencies.

Om hoeveel het precies gaat is niet helemaal duidelijk, maar afgelopen april was het 3,4 miljard dollar waard. Het grootste deel hiervan bestond uit solana (SOL), waar het maar liefst 1,1 miljard dollar van had. De SOL-koers daalde kort na de indiening van de documenten met ongeveer 10%.

Verder had FTX in april met name veel van zijn eigen token (FTT, 529 miljoen dollar) en bitcoin (BTC, 560 miljoen dollar)

Maar inmiddels lijkt de markt bij te komen van de schrik. Veel van de betrokken activa zijn weer grotendeels hersteld van de crash. De bitcoin koers staat zelfs 1,8% hoger dan het niveau van vóór de crash.

Crypto paniek om niets

Volgens CoinDesk vindt David Lawant, hoofdonderzoeker van crypto-vermogensbeheerder FalconX, de problemen wat opgeklopt. Hij denkt dat de verkoopdruk veel lager zou kunnen zijn dan gedacht. Met de goedkeuring van de rechter kan het bedrijf beginnen met verkopen, maar het zal niet gaan om verkopen op de open markt.

FTX zal namelijk gaan verkopen aan institutionele investeerders die verplicht zijn om de coins voor een bepaalde tijd vast te houden. Ook heeft de rechter een limiet van 100 miljoen dollar gelegd op verkopen, alhoewel die onder bepaalde omstandigheden verhoogd kan worden naar 200 miljoen dollar per week. Het platform kan dus niet zomaar het hele bedrag in één keer op de markt dumpen.

Op sociale mediaplatform X verklaart Arca-topman Jeff Dorman praktisch hetzelfde. “Market makers en handelaren begrijpen niet hoe [dit langzame verkoopproces] in zijn werk gaat. Dit is niet ‘iedereen voor zich’,” concludeert Dorman.

The way crypto market makers & traders are front-running the FTX supply shows a complete misunderstanding of how a syndicated sale process works

This isn’t an “every man for himself VC unlock”. This is a court ordered process that Galaxy will sell very slowly & opportunistically

— Jeff Dorman, CFA (@jdorman81) September 11, 2023

Sources


Article information

Author: Gloria Paul

Last Updated: 1698150842

Views: 655

Rating: 4.6 / 5 (42 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gloria Paul

Birthday: 1947-04-04

Address: 225 Perez Fork Suite 531, Ginabury, IL 19421

Phone: +3558689667144700

Job: Sales Representative

Hobby: Playing Piano, Web Development, Yoga, Playing Chess, Meditation, Mountain Climbing, Aquarium Keeping

Introduction: My name is Gloria Paul, I am a striking, bold, expert, candid, unwavering, audacious, apt person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.