header banner
Default

Joop van BNNVARA zegt dat we de wandaden van Israël niet mooier kunnen maken zonder onwaarheden te gebruiken


Table of Contents

Reacties (88)

VIDEO: Zo herken je een leugenaar! 🙄
Universiteit van Nederland

Sorteren op:

Olav Meijer

Olav Meijer14 nov. 2023 - 0:45

Prima artikel. Dank hiervoor!

Lopez

Lopez14 nov. 2023 - 0:34

Aanbevolen artikel in NRC, maandagavond: Diplomatiek memo van Nederlandse ambassade: Israël gebruikt ‘onevenredig geweld’ https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/13/diplomatiek-memo-van-nederlandse-ambassade-israel-gebruikt-onevenredig-geweld-a4180785 'Volgens een vertrouwelijk memo van de Nederlandse Defensieattaché in Tel Aviv heeft het Israëlische leger „de intentie om bewust enorme vernietiging aan de infrastructuur en civiele centra” in Gaza aan te richten. Deze strategie verklaart het „hoge aantal doden” onder de burgerbevolking.'

1 Reactie

Olav Meijer

Olav Meijer14 nov. 2023 - 0:46

Eigenlijk was dit al lang duidelijk. Maar goed dat dit nog eens ambtelijk wordt bevestigd.

3Rapporteren

Raymond Bhagwandin

Raymond Bhagwandin13 nov. 2023 - 18:12

Ik denk dat de rol van m.n. de VS in deze van cruciaal belang is, het leveren van wapens, de onverbrekelijke band, AIPAC die als het ware de amerikaanse politiek heeft gekoloniseerd, mogelijk komt het ook doordat de amerikanen als eerste de verschrikkelijke gevolgen van de holocaust zagen, het zou niet gek zijn als dat een onuitwisbare indruk heeft achter gelaten, ik weet niet of het psychologie van de koude grond is maar het lijkt erop dat Israël de nazis kopieert met alle gevolgen van dien voor het palestijnse volk ter compensatie van eeuwen discriminatie, vernedering en moord, Gaza heeft voor mij veel weg van het Warschau getto, zoals palestijnen worden behandeld doet mij veel denken aan de untermensch, de krachtsverhoudingen zijn er ook naar, daarbij is Israel een atoommacht zoals Mordechai Vanunu wereldkundig maakte en daarmee kan Israel zich een agressieve buitenland politiek veroorloven, ik hoop in ieder geval dat na Gaza het palestijnse en israelische volk rust en vrede brengt middels onderhandelingen, daartoe zullen er dwingende afspraken moeten worden gemaakt, dit kan zo niet doorgaan.

1 Reactie

Fietsemaker

Joop  den Uil

Joop den Uil13 nov. 2023 - 18:08

Het artikel begint met de zin: ''Sinds de strijd tussen Hamas en Israël na 7 oktober is opgelaaid doen..."" en daar gaat het al fout. Hamas drong Israel binnen, doodde op gruwelijke wijze mensen (van alle leeftijden) en gijzelden meer dan 200 mensen van wie de conditie tot nu toe (zelfs) onbekend is. En dan spreken over ''oorlog'' ?? toe maar

3 Reacties

Volrin

Volrin13 nov. 2023 - 20:43

Uw reactie slaat werkelijk nergens op. Hamas is al tientallen jaren in oorlog met Israël. Dat het een terroristenorganisatie is doet daar niks aan af. De aanval op 7 oktober ontstond niet spontaan uit het niks.

3Rapporteren

Fietsemaker

Minoes&tuin

MartinSijes

MartinSijes13 nov. 2023 - 16:55

4. vervolg op eerdere reacties. De auteur noemt apartheid als reden waarom verdediging van de oorlog bij voorbaat een leugen is. In Israel is 22% van de bevolking Palestijn (Israëlische Arabier).Binnen de grenzen van 1967 is er geen apartheid of iets dat daar op lijkt. Joden en Palestijnen komen elkaar net zo vaak en net zo weinig tegen als bewoners van de grote steden in Nederland contact hebben met nieuwkomers. En wat is dan anders? Het wantrouwen en de opgezweepte gevoelens aan beide kanten als er oorlog is. Beide hebben een andere geschiedenis qua vervolging, opleiding, macht en inkomen. Het belangrijktst: de strijd om het land. Dat blijkt bij stedelijke planning etc. De situatie waarin de bedoeïnen leven, lijkt deels op de integratieproblemen elders. Maar de culturele, materiële en politieke kloof is breder. Ongeacht het feit dat veel bedoeïnen in het leger dienen. De politieke kloof is verheftigd na de acceptatie van de nationaliteitswet, waarbij vooral symbolisch tegen de gelijkwaardige positie van de Palestijnen werd aangetrapt. Het was Wilders-stijl kleineren en beledigen. Symbolisch omdat Israël sinds 1948 het nationaal tehuis van het Joodse volk is. De situatie in Judea en Samaria is verontrustend, fascistoïde en geeft alle ruimte aan liederlijk schorem uit de nederzettingen die zo goed als onbestraft pogroms plegen. Onderdrukking jazeker. Apartheid? Nee. Het is veel ingewikkelder. Het is in bezet gebied een keihard militair bestuur met een strijd om land.

5 Reacties

Volrin

Volrin13 nov. 2023 - 20:44

"Binnen de grenzen van 1967 is er geen apartheid of iets dat daar op lijkt. " Schoolvoorbeeld van mentale gymnastiek. Om niet te hoeven erkennen dat er apartheid plaatsvind, iets dat door meerdere mensenrechten organisaties en VN experts wordt beaamt, moet u de zaak selectief beperken tot de grenzen van 1967.

3Rapporteren

linksert

linksert13 nov. 2023 - 22:37

De kop van het artikel klopt als een bus. Dank u voor het voorbeeld.

0Rapporteren

Olav Meijer

Olav Meijer14 nov. 2023 - 1:38

@ MartinSijes: Maar wat is dan je conclusie met betrekking tot "Judea en Samaria"? Dient het door kolonisten van Palestijnen na 1967 geroofde land dan niet aan hen te worden teruggegeven?

1Rapporteren

Fietsemaker

Fietsemaker14 nov. 2023 - 9:19

Onzin. U herhaalt enkel maar wat Propaganda. de werkelijkheid is anders. Wist u, dat Bedoeïenen in zuid Israël niet onder de "Iron dome" vallen en ook niet onder het alarmsysteem. Israel vind het prima, als die doodgaan. U heeft ook nog nooit gehoord over moordende kolonisten op de Westbank? De hiuisuitzettingen en deportaties van Niet Joden, zelfs als die in het IF+DF hebben gediend? kent u de bekende geschiedenis van de vader met 5 zonen met een fantastisch huis in israël? 3 broers woonden in het buitenland. Na dood vader verviel daarom volgens Israëlisch afwezigheidswet (geldt alleen voor niet-joden) hun recht aan de staat Israël, want het waren Niet-joden. Met 3/5e eigendomsrecht verkocht Israël het pand voor 1 sjekel aan een joodse Israëliër. Geen apartheid zegt u?

1Rapporteren

MartinSijes

MartinSijes15 nov. 2023 - 18:28

Olaf Meyer "@ MartinSijes: Maar wat is dan je conclusie met betrekking tot "Judea en Samaria"? Dient het door kolonisten van Palestijnen na 1967 geroofde land dan niet aan hen te worden teruggegeven?" Men zal moeten afwachten of er na deze Gaza oorlog politieke initiatieven komen die wat opleveren. Persoonlijk vind ik de nederzettingen verschrikkelijk. Uiteindelijke overdracht van de "Westbank" aan de Palestijnen is voor Israel ook een veiligheidskwestie. Na Libanon en Gaza zal terecht weinig enthousiasme zijn om de breedte van Israel weer te reduceren tot 11 of 12 kilometer. In een ideale wereld zou ik je vraag met ja beantwoorden. De wereld is echter een wrede jungle.

0Rapporteren

MartinSijes

MartinSijes13 nov. 2023 - 16:27

3. vervolg op 2 eerdere reacties Kolonialisme. In 1880 begon de zionistische immigratie. De weinige Joden die er altijd al waren, kregen gezelschap van religieus gemotiveerde Joden en vooral pogrom vluchtelingen uit Rusland en Oekraïne. Alles onder verantwoordelijkheid van het Ottomaanse gezag dat tot 1918 bleef. Er kwam na 1900 ook een grote Arabische immigratie tot stand onder invloed van toegenomen economische kansen. Na de eerste wereldoorlog vond de immigratie plaats met instemming van de Britten (met politiek dubbelspel). De immigratie vanuit Europa en de Arabische wereld (Jemen, het gebied van Shams (nu Syrië en Libanon) en wat nu Irak is, Egypte, Saoudia. Er ontstond een dubbele maatschappij. Pogingen vanuit Arabische en Joodse zijde om tot vreedzaam leven te komen, werden door radicalen aan beide zijden gefrustreerd. De Arabieren werden qua identiteit ook Palestijnen. Tot dat moment waren alle ingezetenen Palestijn. In de 30-er jaren komen de Arabieren in opstand tegen de Britten. Joden en Arabieren plegen terreuraanslagen. Na de tweede wereldoorlog komen de Joden in opstand tegen de Britten. Israël wordt uitgeroepen. Internationale organisaties zoals de Volkenbond congresseren en plannen in de jaren 20 en 30, 40. De Israëlische bevolking is voor het uitbreken van WO2 diep geworteld in het land:qua religie, qua cultuur, qua politiek, qua economie, qua feitelijke staatsopbouw, qua internationale erkenning. En dan gaan de concentratiekampen open en versnelt alles.

2 Reacties

linksert

linksert13 nov. 2023 - 22:38

En nu begaat Israël oorlogsmisdaden en vermoord het baby's.

1Rapporteren

Fietsemaker

Salama.

Salama.13 nov. 2023 - 15:25

Hamas heeft het mooi voor elkaar. Ze worden met geld en middelen gesteund door zo ongeveer iedere boevenstaat in de wereld, ze weten de publieke opinie haarfijn te bespelen en ze gebruiken een complete bevolking als menselijk schild. Hoe zou Israel dan moeten reageren na dat bloedbad op 7 oktober? Thee drinken met de leiding? De andere wang toekeren? Helemaal niets doen en Hamas zijn gang laten gaan? Hamas is niet een of ander verbond van vrijheidsstrijders maar een extremistische terreurclub die zich tot doel heeft gesteld het werk van die nare Oostenrijkse meneer af te maken.

3 Reacties

Schenkerdesvaderlands

Schenkerdesvaderlands13 nov. 2023 - 17:51

@Salama, Maar jij gaat er ondertussen aan voorbij dat Israël verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis. Dus niet Hamas, maar Israël is het probleem.

1Rapporteren

linksert

Willem van der Decken

Willem van der Decken14 nov. 2023 - 7:24

@schenker Wat? Is Israel, naast dat het een duistere fascistische dictatuur, erger dan Noord Korea, is, nu ook nog compleet verantwoordelijk voor de klimaatcrisis? Dat al die mensen daar willen wonen, onbegrijpelijk!

2Rapporteren

MartinSijes

MartinSijes13 nov. 2023 - 15:14

2. Vervolg van mijn reactie op het artikel van Rutger van Eijken. De auteur stelt dat de oorlog van Israël niet te verdedigen is door het gebrek aan vrije meningsuiting, fascisme, een vorm van apartheid, kolonialisme. Een mooie brug van de auteur die de verdedigers van de Israëlische oorlog bij voorbaat zou neutraliseren. Leuk geprobeerd, maar het ene heeft niets met het andere te maken. En oh ja, hij wijst ook nog op "whataboutism". Israël kent een volstrekte vrije meningsuiting; met enkele beperkingen. Er mag niet worden opgeroepen tot gewelddadig verzet. Er mag geen gebruik worden gemaakt van symbolen die daarmee samenhangen. Dus geen vlaggen van Hezbollah, Isis, Hamas. Arabische partijen mogen hun eigen belangen articuleren, maar niet een afscheidingsbeweging bevorderen (vergelijk de IRA, de ETA en de Catalanen). voor de rest kan alles en mag alles. En er is militaire censuur. Die wordt wel eens misbruikt. Daar zijn rechtszaken over gevoerd. rest in het vervolg. Ja, er zijn religieus fascisten in de regering. De andere helft van Israel heeft daar 10 maanden tegen geknokt. De harde kern van de nederzetters zijn een fascistische militie. Dat is een groot en reëel probleem dat na deze oorlog weer keihard zijn gaat spelen. Dat wordt niet eenvoudig. De huidige coalitie heeft 64 van de 120 zetels. 8 oppositionele zetels gingen verloren door versnippering onder de kiesdrempel van 5%. Ongeveer 20% van de bevolking behoort tot de harde rechtse en religieuze kern. Kolonialisme:

3 Reacties

Olav Meijer

Olav Meijer14 nov. 2023 - 1:30

@ MartinSijes: Die " volstrekt vrije meningsuiting" in Israël blijkt nu in ieder geval helemaal niet te bestaan. De inwoners krijgen nauwelijks mee wat in Gaza werkelijk gebeurt.

1Rapporteren

Fietsemaker

Fietsemaker

A little bit of sunshine

A little bit of sunshine13 nov. 2023 - 15:14

"Punt blijft dat je niet zomaar land kunt afpakken van andere mensen" Probleem met deze stelling is natuurlijk wel dat er uiteindelijk meer Joden vanuit Arabische landen naar Israël zijn gevlucht, dan Arabieren uit Israël. Veel inwoners van Israël stammen af van mensen waar ook van alles van afgepakt is. Wellicht is zelfs meer land afgepakt van de Joden door Arabieren, 'probleem' is dat alles wat de Joden gepakt hebben is geconcentreerd op één plek.

2 Reacties

linksert

Fietsemaker

Sam V

Sam V13 nov. 2023 - 15:03

Ik had de neiging om inhoudelijk te reageren, maar wist niet hoe te doen in 1500 tekens. Daarom alleen een reactie op de eerste alinea. Zegt misschien ook wel genoeg over het hele stuk. De schrijver begint met een stelling die het midden houdt tussen een feit en een mening: “…. doen veel mensen in de media, en vooral ook sociale media, verwoede pogingen om het afslachten en verdrijven van Palestijnen in Gaza goed te praten.” Feit is inderdaad dat er veel mensen zijn die de reactie nu van Israël begrijpen. De duiding van dat feit “afslachten en verdrijven” is echter de mening van de schrijver zelf. Om vervolgens aan te geven dat deze zelf bedachte stelling niet klopt. Immers: “De argumentatie wankelt op vele punten”. Welke argumenten hebben mensen volgens hem dan die de reactie van Israël goedpraten? De volgende: “Zo beweren mensen dat er in Israël vrijheid van meningsuiting is, dat Israël geen fascisme kent, niet aan apartheid doet, de enige vrije democratie in de regio is en weinig met kolonialisme te maken heeft.” Om te eindigen met de mening: “… ik ben het op vrijwel alle punten met die meningen oneens. Ik zal die punten stuk voor stuk doorlopen.” Oftewel een artikel om de argumentatie van andersdenkenden onderuit te halen, beginnen met een eigen stelling met eigen argumenten is op zijn minst discutabel. Ik moet de eerste reactie nog tegenkomen waarin begrip wordt getoond voor de acties in Gaza nu met als argumentatie de VvMU of geen fascisme. Bronnen?

2 Reacties

Fietsemaker

Fietsemaker

Fietsemaker14 nov. 2023 - 11:56

Ik geef vrijwel altijd bronnen bij mijnmeningen . waarom u niet? U geeft wenkel maar een eigen mening, maar stelt , dat het fout is om enkel met eigen mening die ban anderen onderuit te halen? u haalt dus uw eigen mening zelf onderuit begrijp ik. Uw mening is op zijn minst discutabel volgens uzelf. Nou dat vind ik ook Uw mening is niet gefundeerd op enig bronmateriaal en u spreekt uzelf tegen dus. Of was deze reactie humoristisch bedoelt?

1Rapporteren

MartinSijes

MartinSijes13 nov. 2023 - 14:53

De kop van de artikel riep bij mij de vraag op wat u zou vinden van "de wandaden van Hamas kunnen wij zonder leugens niet mogelijk maken'. Ik zag net op het Israelische journaal een drone beeld hoe 2 Hamassers met een RPG en een automatisch wapen een zijingang van het ik dacht Shifa ziekenhuis ingaan. Het vervolg kunt u raden. Maar nu naar uw argumenten waarom de argumenten om Israëls oorlog te verdedigen niet kloppen. U noemt fascisme, geen vrijheid van meningsuiting, apartheid. De oorlog wordt gevoerd om andere redenen: Nethanyahu had zich vergist, dat hij Hamas onder controle had. Niet dus. Hamas gaf aan dat de oorlog tot de "Endlösung" van Israël 7 oktober begonnen is. Nethanyahu heeft geen andere mogelijkheid om een dergelijke vijand in zijn militaire capaciteit te vernietigen. Een als dat niet mogelijk is er voor te zorgen dat het Gaza niet meer door Hamas wordt bestuurd. Een belangrijke overweging is ook dat de omgeving van Israel er weer van overtuigd raakt dat Israël een tegenstander is waarmee je niet zonder gigantische, dodelijke consequenties moord en doodslag kunt uitvoeren. Als je kijkt naar de wreedheid van de oorlogen in Libanon, Syrië, Irak, Jemen, Libië dan weet je wat men in een regio van je tegenstander verwacht. En als Israël als zwak wordt gezien, is het afgelopen. De Israëlische bevolking is ontzet en in rouw. Men solidariseert en gaat de strijd aan die tot in zijn vreselijke consequenties wordt gevoerd. Jullie eraan of wij eraan. Zo simpel.

5 Reacties

Vuurrood

Vuurrood13 nov. 2023 - 15:12

Ook nog een mening over de wandaden van de kolonisten? Ook nog een mening over de discriminatie van de Palestijnse bevolking? Ook nog een mening over meer dan 75 jaar onderdrukking van de Palestijnen? Wel weer veel "hullie zijn nog erger"!

5Rapporteren

Zandb

Zandb13 nov. 2023 - 15:39

Martin Zijn er dan mensen die liegen over de wandaden van Hamas? Het artikel toont nu juist aan dat de (terechte) kritiek op Hamas als een boemerang terugkeert, als die bedoeld is om Israël vrij te pleiten. Daarom zegt de schrijver nou juist, dat zonder leugens deze wandaden niet mogelijk zijn.

8Rapporteren

JaapBo

JaapBo13 nov. 2023 - 15:59

De oorlog wordt gevoerd tegen het Palestijnse volk, omdat Israël de Palestijnen wil onderdrukken en hun land roven. Daarom wordt de oorlog gevoerd, en Hamas verzet zich daar tegen! Hoog tijd om de strijd te staken en Palestijnen gewoon gelijke rechten te geven. Dan hoef Israël zich ook niet meer zorgen te maken over haar veiligheid, want ze is geen onderdrukker en rover meer!

6Rapporteren

linksert

linksert13 nov. 2023 - 16:00

"Endlösung" wijs even aan waar dat staat? Dit is gewoon een smerig frame van de verdedigers van de zionistische schurkenstaat om hun tegenstanders van antisemitisme te beschuldigen.

5Rapporteren

LaBou

LaBou 13 nov. 2023 - 17:15

""Endlösung" wijs even aan waar dat staat? Dit is gewoon een smerig frame van de verdedigers van de zionistische schurkenstaat om hun tegenstanders van antisemitisme te beschuldigen." Je geeft hier precies aan wat mij ergert aan deze hasbarist van het zuiverste water. Ik verbaas me er dan ook elke keer aan dat hij hier ongehinderd zijn Israëlische propagandapraatjes mag publiceren.

5Rapporteren

Noordermeer2

Noordermeer213 nov. 2023 - 14:52

Grappig dat iedereen altijd zo ver teruggaat in de geschiedenis als hem of haar het beste uitkomt. Het valt toch niet de ontkennen, dat de Joden aan het begin van onze jaartelling (en vele duizenden jaren ervoor en honderden jaren erna) in dat gebied woonden en daarna verdreven werden door de arabieren. Maar we moeten blijkbaar pas gaan rekenen vanaf het moment, dat daar arabieren zaten, want anders klopt het koloniale verhaaltje niet.

12 Reacties

Vuurrood

Vuurrood13 nov. 2023 - 15:14

Hoe weet u eigenlijk dat er in het gebied van het huidige Palestina vanaf het begin van de jaartelling en duizenden jaren daarvoor al Joden woonden? En? Waren dat toen ook al Israëlisch?

4Rapporteren

Zandb

Zandb13 nov. 2023 - 15:45

Noordermeer U doet zelf niet anders. Maar erger nog, uw verhaal klopt van geen kant. Joden bestaan pas sinds zo'n twee duizend jaar voor Chr. Dat land was er dus al lang en werd dus bewoond door niet joden.

7Rapporteren

Noordermeer2

Noordermeer213 nov. 2023 - 17:06

@ Vuurrood De geschiedenis van Israël (toen Judea) is in die tijd historisch volledig gedocumenteerd. U kunt dat uiteraard in twijfel trekken. Dat mag. Ik hoorde pas iemand nog in twijfel trekken, dat de Amerikanen op de maan zijn geweest. Ook dat mag. @ Zandb Er zijn wellicht ook bewoners voor de Joden daar geweest. Ik stel voor, dat u de nabestaanden daarvan opzoekt en dat we het land aan hun overdragen. Het zijn in ieder geval geen moslims, want die bestonden toen nog (lang) niet.

5Rapporteren

C1953

C195313 nov. 2023 - 17:39

Zandb 13 nov. 2023 - 16:45 Noordermeer U doet zelf niet anders. Maar erger nog, uw verhaal klopt van geen kant. Joden bestaan pas sinds zo'n twee duizend jaar voor Chr. Dat land was er dus al lang en werd dus bewoond door niet joden. @Zandb, dan kunt u vast wel aangeven wie er voor de Joden woonden. Ik kan u in ieder geval vertellen, dat het, volgens mij, geen Moslims waren. De Islam is ruim 500 jaar na het begin van onze jaartelling ontstaan.

2Rapporteren

Rutger3

Rutger313 nov. 2023 - 18:00

Arabieren zaten daar toch altijd al? Lees Exodus eens en de andere boeken in de Thora over filistijnen en andere - niet Joodse - volkeren. Toen de Romeinen vertrokken zeiden zij, om Joden te treiteren, dat het land van de Filistijnen/Palestijnen was. Dit past niet in jouw verhaal blijkbaar. Daarbij waren de zionisten in basis niet zo religieus. Ze begonnen ook niet met een verlangen naar het beloofde land. Dat kwam pas nadat ze eind 19e eeuw bijvoorbeeld Argentinië hadden afgewezen als Joods Tehuis. Toen kwam er een nationalistisch verhaal op waarbij terug werd gegrepen op een eeuwenoud verhaal om de claim op Palestina te kunnen onderbouwen. Zo gaat dat altijd met nationalisme. Je maakt een geschiedenis zo dat iedereen weet wie erbij hoort en wie niet en wie welk recht heeft om waar te wonen.

5Rapporteren

A little bit of sunshine

A little bit of sunshine13 nov. 2023 - 18:20

@Rutger, Filistijnen waren van Griekse oorsprong o.i.d. Dat het later Palestina werd genoemd was juist een sneer naar de joden om het te vernoemen naar hun oude vijanden (van de Romeinen dacht ik). Maar, allemaal niets te maken met Arabieren.

1Rapporteren

Noordermeer2

Noordermeer2

Noordermeer213 nov. 2023 - 18:58

@ Rutger3 Als Filistijnen en Palestijnen al hetzelfde is, zou dat slechts één ding bewijzen, nl. dat deze strijd al duizenden jaren voortgaat en dat er dus geen sprake is van kolonialisme.

0Rapporteren

Volrin

Volrin13 nov. 2023 - 20:49

De Joden werden niet verdreven door de Arabieren. Ze hebben zowel voor de komst van de Islam als er na vredig naast elkaar geleefd. De grootste exodus van de Joden kwam als gevolg van de Romeinse herovering van Jeruzalem na een mislukte opstand. En voor de Joden leefden er andere volken in dat gebied.

3Rapporteren

linksert

linksert13 nov. 2023 - 22:47

"Het zijn in ieder geval geen moslims, want die bestonden toen nog (lang) niet" Hou eens op steeds "jodenć te beschuldigen van de smerige praktijken van de zionistische schurkenstaat.

1Rapporteren

Olav Meijer

Fietsemaker

Fietsemaker14 nov. 2023 - 11:49

Wel eens gehoord van Ben-Gurion? Onderstaand te vinden op https://nl.wikipedia.org/wiki/David_Ben-Gurion : ~ Ben Gurion huldigde aanvankelijk een opvatting over de autochtone Palestijnse bevolking, die later door de Israëlische historicus Shlomo Sand werd beschreven, namelijk die van het integrationisme. Deze doctrine houdt in dat de bevolking die de zionisten in Palestina tegenkwamen, door hen werd beschouwd als etnische Joden die van hun Joodse wortels waren vervreemd. Volgens Sand ging Ben-Gurion (als integrationist) ervan uit dat een Joodse ballingschap na de Bar Kochba-opstand van 132 - 136 na Chr. een fictie was; evenals het feit dat, nadat Arabieren Palestina veroverd hadden, vele Joden tot de Islam waren overgegaan. Het zou er nu alleen nog om gaan hen weer van hun Joodse afkomst bewust te maken. ~ Dat moet flink schrikken zijn voor uw bloeddorst.

1Rapporteren

Frans Akkermans3

Frans Akkermans313 nov. 2023 - 14:42

"Nu heb ik nooit ontkend dat Joden vervolgd zijn en van veel plekken zijn verjaagd. Ik ken de geschiedenis van pogroms, antisemitisme en de holocaust." Dat is dan mooi. Even verderop: "Het lijkt me logisch dat het gebrek aan bescherming en erkenning effect heeft en ik kan begrijpen dat frustratie, machteloosheid en uitzichtloosheid kan leiden tot haat en geweld. " Maar dan heeft u het weer niet over Joden.

3 Reacties

Zandb

Zandb13 nov. 2023 - 15:49

Frans Niets menselijks is de mens vreemd. Dat geldt voor joden, moslims, christenen e.d. en zelfs voor mensen zich hun verantwoordelijkheid, als het op handelen aankomt, realiseren.

4Rapporteren

Rutger3

Rutger313 nov. 2023 - 18:05

Nee, dat zijn inderdaad twee verschillende dingen. Dat je in je land vervolgd wordt (zoals Joden uit Duitsland e.d) geeft je nog geen recht om mensen uit een ander land (Palestijnen uit Palestina) te verdrijven.

3Rapporteren

Frans Akkermans3

pim2001

pim200113 nov. 2023 - 14:40

Duidelijk artikel! Dit zou iedere Nederlander met een mening over deze genocide verplicht moeten lezen, voordat ze zich mengen in het publieke debat.

Feiten

Feiten13 nov. 2023 - 14:27

“Wanneer de mensen van de waarheid zwijgen tegenover de mensen van het onrecht, denken de mensen van het onrecht dat ze gelijk hebben” (Ali Ibn AbI Talib) "Niemand gaat de waarheid in je brein gieten. Het is iets dat je zelf moet ontdekken." - Noam Chomsky "Wat het zionisme probeert te doen, is hun gemanipuleerde waarheid in de hersenen van mensen te gieten door de slachtofferrol aan te nemen en dat ze de uitverkoren volk zijn . Een Egyptische wetenschapper, Mustafa Mahmoud, zei ooit: 'Het doel is veel groter dan alleen de geografie van Palestina te veranderen. Het beoogt alle Arabieren te verdrijven en uit te roeien, evenals het uitroeien van hun religie uit de regio, het land en de geschiedenis.'" - Gideon Levy over de slachtofferrol van Israël https://www.youtube.com/watch?v=JQS-_9K5-Dk Enquête / EU-burgers: Israël grootste gevaar voor wereldvrede link : https://www.trouw.nl/home/enquete-eu-burgers-israel-grootste-gevaar-voor-wereldvrede~befdd8cd/?referrer=https://www.google.com/

OpelGT69

OpelGT6913 nov. 2023 - 14:21

Tja zo kan iedereen een punt in het verleden pakken en daar rechten aan ontlenen. In die regio hebben altijd al Joden gewoond, nog voor de Islam was uitgevonden. Vraag is zijn beiden bereid om te proberen zonder geweld naast of met elkaar te leven? Ben bang dat je Joods orthodoxen net zo onvermurwbaar zijn als de Hamas. Wat is jou voorstel dan. Alle Joden weer weg daar? Denk dat Han daaraan refereert. Dit probleem kan alleen opgelost worden als er leiders opstaan die over hun eigen schaduw durven te stappen. Geen enkele vrede kan het verdriet, pijn en ellende vergoeden welke aan beide zijden zijn geleden, kan geen winnaar en verliezer hebben. Het maximale wat een vrede bieden kan is de hoop dat de kleinkinderen van de huidige kinderen vreedzaam naast elkaar kunnen leven. Ben helaas erg pessimistisch dat dit ooit zal lukken. Vooral omdat de meest fanatieke fracties, zoals Hamas en orthodoxe joden elke ontwikkeling in die richting zullen verstoren met nieuw geweld.

3 Reacties

Zandb

Zandb13 nov. 2023 - 15:51

Opel Er zijn niet altijd joden geweest, net zo min als er altijd moslims waren. Dus dat kunnen simpelweg geen redenen zijn om een stuk land te claimen.

2Rapporteren

LaBou

LaBou 13 nov. 2023 - 17:18

"In die regio hebben altijd al Joden gewoond," Gelul en dat weet de reaguurder best.

1Rapporteren

Volrin

Volrin13 nov. 2023 - 20:52

"In die regio hebben altijd al Joden gewoond, nog voor de Islam was uitgevonden" De Islam ontstond in de 7e eeuw. De menselijke geschiedenis gaat meer dan 3000 jaar terug. Voor de Joden hebben daar ook andere volken geleefd. Niet dat het wat uitmaakt, want volgens diezelfde logica hebben de Ieren het recht om in Hongarije en Polen te wonen.

2Rapporteren

Druzhni

Druzhni13 nov. 2023 - 14:12

Ik verbaas me altijd over het argument dat in het verleden fouten zijn gemaakt dus is Israël vandaag de dag niet het bestaan waard. Israel is er nu. Veel Israëliërs zijn geboren en getogen op gestolen grond en veel Palestijnen zijn nog nooit geweest op het stuk land van hun voorouders. Wanneer wordt de claim van de Palestijnen minder waard dan van de Israelier? Is de enige manier van de criminele ontheemding uit het verleden op te lossen door de ontheemding van de hedendaagse Israelier? Dit gaat trouwens niet op voor de kolonisten nu. Die moeten gewoon oprotten. Aan het eind van de dag kun je heel veel morele bezwaren maken maar terug naar 1948 is niet meer mogelijk. Israël zoals het nu is blijft en doet alles om dit te regelen. Hamas ondervindt nu wat er gebeurt als je deze realiteit ontkent. En door de lafheid van Hamas ondervinden Palestijnen dit ook helaas. Dit is Israël niet aan te rekenen. Nazi's hadden ook geen moeite om zich te verschuilen achter inwoners van bezette landen. En Geallieerden hadden geen moeite om dit menselijk schild kapot te bombarderen. Niemand die daar nu nog moeilijk over doet omdat de nazi's nou eenmaal vernietigd moesten worden voor vrede.

2 Reacties

VeganHarrie

Olav Meijer

Olav Meijer14 nov. 2023 - 1:12

@ Druzhni: [" .....ondervinden Palestijnen dit ook helaas.Dit is Israël niet aan te rekenen.] Je moet maar het "lef" hebben dit te beweren! (Ik druk me terughoudend uit).

1Rapporteren

Jan-Diederik

Jan-Diederik13 nov. 2023 - 13:33

"Sinds de strijd tussen Hamas en Israël na 7 oktober is opgelaaid" U bedoelt sinds hamas op 7 oktober een gruwelijke aanval pleegde op Israël ?

1 Reactie

Volrin

Volrin13 nov. 2023 - 20:53

Die de zoveelste escalatie was in een voortdurend conflict in dat gebied. Het is net zo knullig om te ontkennen dat die aanslag een voorgeschiedenis heeft als ontkennen dat het een aanslag was.

1Rapporteren

tinekea2

tinekea213 nov. 2023 - 12:56

Vooral met je vingers wijzen. Lost uiteraard helemaal niets op, maar ja, het voelt misschien wel goed. Dan dat stuk ook hier op Joop.nl van Mirthe Biemans, dat niet wijst maar probeert te verbinden. Wat een verschil.

2 Reacties

Olav Meijer

Olav Meijer14 nov. 2023 - 1:06

@ tinekea: Wat een onzin! De schrijver doet helemaal niet aan "met de vingers wijzen". Het is een zorgvuldig opgebouwd, feitelijk verhaal. Als je het er niet mee eens bent, voer dan feiten en deugdelijke argumenten aan. (Ik ben benieuwd).

2Rapporteren

JoostJK

JoostJK15 nov. 2023 - 2:48

Tineke van de A2 Mag ik je vragen of je wel eens reacties leest van mensen op dit forum die proberen iets BIJ TE DRAGEN? Of doen de woorden van "de anderen" er niet toe, omdat jij het toch al weet..? "Vooral met je vingers wijzen" Wie wijst er eigenlijk de hele tijd met vingers? Wie hoopt er de godganse tijd op "ja-maar", zodat ze (?) daarover kan mekkeren, en kan zeggen "ik ben een slachtoffer, want ik zei iets en toen zei iemand anders "ja-maar"...oh my, and booohoooo Tineke van de A2 wil vooral "verbinden" Wat ze precies wil verbinden is onduidelijk, als ze maar iets kan verbinden, desnoods een zwerende duim. Maar met de vinger wijzen? Nee, dat zal je Tineke van de A2 nooit zien doen

0Rapporteren

Khalid Bakr

Khalid Bakr13 nov. 2023 - 12:36

Wat een verademing!! Eindelijk wordt het 'conflict' beschreven zoals het werkelijk is gegaan en nog gaande is.

Parquet

Parquet13 nov. 2023 - 12:33

'Dat is voor Arabieren nu niet anders.' Niet voor Arabieren maar voor Moslims, dit hele conflict draait om religie. De auteur kijkt terug naar de geschiedenis maar vergeet te vermelden dat het gebied waar Palestina/Israël ligt een van de meest bevochten stukken grond op deze aarde is. Een stad zoals Jeruzalem is voor zowel het Christendom, als de Islam en het Jodendom een belangrijke stad. 'Het antisemitisme in Marokko nam echter pas toe na 1948, dus nadat zionisten op grote schaal Palestijnen uit hun huizen hadden verdreven. ' Gelukkig was het vóór 1948 een groot feest voor Joden die in het Midden-Oosten leefden.. Israël bestaat en gaat niet meer weg, dat hebben we maar te accepteren. Tegelijkertijd moet zowel het bombarderen van Gaza en het koloniseren van de Westbank onmiddellijk stoppen. Ik ben dan ook voorstander van een uitgebreide VN missie in het gebied.

8 Reacties

linksert

linksert13 nov. 2023 - 16:03

"dit hele conflict draait om religie" Nee, het draait om land stelen.

5Rapporteren

LaBou

LaBou 13 nov. 2023 - 17:20

@linksert: toegeven dat het gewoon om land gaat is bijna onmogelijk voor een moslimhater als parket.

2Rapporteren

Parquet

Parquet

Parquet13 nov. 2023 - 20:14

@labou 'toegeven dat het gewoon om land gaat is bijna onmogelijk voor een moslimhater als parket.' Moslimhater? Waar baseer je dat op? Nu vind ik alle religie even dom en verwerpelijk maar een 'Moslimhater' zou ik mezelf niet noemen.

1Rapporteren

Volrin

Volrin13 nov. 2023 - 20:54

"Niet voor Arabieren maar voor Moslims, dit hele conflict draait om religie" Deels, het gaat bijvoorbeeld ook om etniciteit en wie waar woont.

3Rapporteren

LaBou

LaBou 13 nov. 2023 - 21:55

"Moslimhater? Waar baseer je dat op? " Op de reacties van deze reaguurder waarin hij keer op keer stelt dat niet hamas maar de islam verantwoordelijk is. En dat is dom en verwerpelijk.

1Rapporteren

Parquet

Parquet14 nov. 2023 - 11:01

@labou ' Op de reacties van deze reaguurder waarin hij keer op keer stelt dat niet hamas maar de islam verantwoordelijk is. ' Hamas is een Islamistische groepering, dat ontkennen is dom en verwerpelijk.

0Rapporteren

JoostJK

JoostJK14 nov. 2023 - 19:24

@Parquet "Hamas is een Islamistische groepering, dat ontkennen is dom en verwerpelijk" Hoeveel mensen heeft u dat zien ontkennen op dit forum?

0Rapporteren

Adrienne van Diepen

Adrienne van Diepen13 nov. 2023 - 12:20

"Waren deze verbaasde mensen ook zo verbolgen, verongelijkt en verbaasd toen we in Nederland na de Russische inval in februari 2022 pal achter de Oekraïners gingen staan omdat ze ‘zo op ons lijken’" Nogal wat van deze verbaasde mensen waren welzeker verbolgen en verongelijkt toen we achter Oekraïne gingen staan. Kijk de items over Oekraïne er maar eens op na.

Willem van der Decken

Willem van der Decken13 nov. 2023 - 12:18

‘Sinds de strijd tussen Hamas en Israël na 7 oktober is opgelaaid’… En ik maar denken dat terroristen van hamas op 7 oktober, uit het niets, een orgie van moord, verkrachting, marteling en ontvoeringen hebben gehouden op ruim 1400 onschuldige Israelische mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden, en dat hamas doodseskaders een dag lang dorpen uitmoordend en afbrandend rondtrokken, en een bloedbad aanrichtten op een ‘festival for peace’. Maar ik heb dat dus helemaal verkeerd begrepen. Op 7 oktober is slechts ‘de strijd weer opgelaaid’. En aangezien Israel een fascistische en koloniale staat is, is het gewoon hun eigen schuld, dat ‘oplaaien van de strijd’.

4 Reacties

Mark Huysman

Mark Huysman13 nov. 2023 - 15:38

[En ik maar denken dat terroristen van hamas op 7 oktober, uit het niets, een orgie van moord, verkrachting, marteling en ontvoeringen hebben gehouden….] Dat is dan niet zo slim. De verdrijving van de Palestijnen is al in 1947/48 begonnen. De illegale bezetting van de overgebleven stukjes land in 1967. Vervolgens zijn die bezette stukjes land illegaal gekoloniseerd. In Gaza zijn 2.2 miljoen mensen in een concentratiekamp opgesloten. En in het hele gebied heerst apartheid. Al deze dingen zijn diverse malen door mensenrechtenorganisaties en de VN aan de orde gesteld dus dat had je kunnen weten. De Palestijnen hebben op uiteenlopende manieren geprobeerd om hun recht te halen aangezien het via de VN niet lukt dankzij het veto van grote broer VS. Ze hebben langdurig onderhandeld maar gedurende die onderhandelingen ging Israël gewoon door met de bouw van illegale nederzettingen. Ze hebben 5 jaar geleden wekenlang vreedzame protesten gehouden bij het hek van kamp Gaza. Maar daar werden ze als dolle honden afgeschoten: kinderen, medici, invaliden en journalisten. En de wereld keek de andere kant op. Ze zijn een brede boycotbeweging naar voorbeeld van Zuid-Afrika gestart maar die beweging wordt door de bondgenoten van Israël gecriminaliseerd en belasterd. Een gewelddadige uitbarsting als die op 7 oktober viel dus te verwachten. Daarmee praat ik de dingen niet goed die er die dag begeerd zijn maar ik laat zien dat het niet uit het niets is ontstaan.

6Rapporteren

linksert

Volrin

Volrin13 nov. 2023 - 20:54

"En ik maar denken dat terroristen van hamas op 7 oktober, uit het niets" Dat dacht u inderdaad verkeerd en getuigt een opvallend gebrek aan kennis van het conflict tussen Israël en Hamas.

2Rapporteren

Olav Meijer

Olav Meijer14 nov. 2023 - 0:58

@ Mark Huysman: Uitstekende reactie. De onwetendheid van dit soort reaguurders hier is uiterst droevig.

1Rapporteren

JoepJos

JoepJos13 nov. 2023 - 12:07

Ik vind dit artikel/ column wel een passende: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-verantwoordelijkheids-dan-wel-schuldvraag-blijft-een-ingewikkelde-niet-alleen-bij-de-oorlog-in-gaza~b683a620/

Hanvander Horst

Hanvander Horst13 nov. 2023 - 12:05

Je bent kennelijk voor grenzen dicht en immigranten terug naar hun eigen land.

10 Reacties

Volrin

Volrin13 nov. 2023 - 12:14

Dat kan u vast met citaten uit dit artikel onderbouwen. Toch?

11Rapporteren

Adrienne van Diepen

Jan Wijn

Rutger3

SCHiSMA

SCHiSMA13 nov. 2023 - 13:46

Er zijn zeer weinig tot geen immigranten die met vooropgezet plan naar een land komen om met duidelijke ideologische motieven en indien nodig gewapend het gastland over te nemen en de oorspronkelijke bewoners te verdrijven, danwel als tweede/derderangs burgers onder hun superioriteit te laten. Israël is niets minder dan een fascistisch koloniale apartheidsstaat en een Europees zionistisch project!

5Rapporteren

Vuurrood

Vuurrood13 nov. 2023 - 14:12

Ik had u hoog staan mijnheer v.d.Horst! Met de nadruk op had! U kunt uw losse flodder ongetwijfeld onderbouwen? Met feiten? Niet met nog meer losse flodders!

6Rapporteren

JoostJK

JoostJK13 nov. 2023 - 14:35

Knap dat dat je conclusie is na het lezen van deze m.i. zeer heldere uiteenzetting van Rutger van Eijken. Benieuwd welke speld je er deze keer tussen gaat wringen.

7Rapporteren

pim2001

pim200113 nov. 2023 - 14:38

Ik las iets heel anders, leg eens uit hoe kom je hierbij?

6Rapporteren

Frans Akkermans3

Frans Akkermans313 nov. 2023 - 15:32

Dit dus. De stichting van Israel is 'landroof'. "We kunnen lang in de analyse van de geschiedenis (en Bijbelboeken) blijven hangen, maar dat gaat niemand verder helpen. Punt blijft dat je niet zomaar land kunt afpakken van andere mensen. Dat gaat dan niet alleen over de gewelddadige acties in de bezette gebieden en het blijven bouwen van illegale nederzettingen, maar over de gehele stichting van de staat Israël. Ik heb alle begrip voor het verlangen naar een Joods Tehuis, maar begrijp net zo goed dat er weerstand is gekomen van de bevolking die verdreven werd en tot op heden onderdrukt wordt. Dat we dit volledige verhaal niet erkennen leidt tot polarisatie en steeds nieuwe explosies van geweld. Heel veel moslims voelen zich bestolen door de zionisten en verraden door de Verenigde Naties die deze landroof toestonden. Ze voelen zich tot op heden genaaid en aan hun lot overgelaten. Niet geheel ten onrechte als je het mij vraagt."

3Rapporteren

LaBou

LaBou 13 nov. 2023 - 17:23

Hier staat de ware HvdH op. Voor mij is hij in ieder geval diep gezakt.

2Rapporteren

Sources


Article information

Author: Jacob Nguyen

Last Updated: 1703290922

Views: 1101

Rating: 4.4 / 5 (58 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jacob Nguyen

Birthday: 2015-12-06

Address: 67964 Steven Via, North Seanmouth, DC 01574

Phone: +3698368048870834

Job: Mechanical Engineer

Hobby: Ice Skating, Hiking, Amateur Radio, Metalworking, Fishing, Painting, Chocolate Making

Introduction: My name is Jacob Nguyen, I am a welcoming, Open, Colorful, talented, risk-taking, ingenious, persistent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.